Nawigacja

Katarzyna Bosacka gościła w Ekonomiku

05.06.2019
W ramach cyklu „Kulinarni Goście Ekonomika” tegoroczne zaproszenie Zespołu Szkół nr 3 w Bochni przyjęła lubiana gwiazda telewizji TVN Style - Pani Katarzyna Bosacka. To znana dziennikarka prasowa i telewizyjna, autorka publikacji książkowych na temat zdrowia, urody, nauki, medycyny, kojarzona najbardziej z programem „Wiem co jem i wiem co kupuję”, żartobliwie nazywana „Matką Teresą polskiego spożywczaka”, bo niemal jak misję traktuje uczenie nas „jak kupować, żeby nie zwariować” .

Pani Bosacka udzieliła ciekawego wywiadu, zrobiła krótki pokaz chemiczno-kulinarny, odpowiedziała na wszelkie pytania zgromadzonej licznie publiczności m.in. jak to się stało, że zainteresowała się zdrowym jedzeniem, co to znaczy, że „ma obsesję na punkcie polskiej kuchni, jakie są największe grzechy żywieniowe Polaków, jaka jest nasza  świadomość konsumencka i czy dajemy się nabierać na sztuczki speców od marketingu i reklamy?
Jest osobą wyjątkowo sympatyczną, dlatego, tak,  jak to czyni z ekranu telewizyjnego szybko skupiła na sobie uwagę uczniów i dorosłych, zdradzając co rusz szczegóły z życia domowego i prywatnego.  A wszystko po to, abyśmy „wiedzieli co jeść i jak kupować!”

Tego samego dnia w Zespole Szkół nr 3 w Bochni odbył się Konkurs Gastronomiczny Black Box – Wyczaruj Potrawę, w którym co roku uczniowie walczą o tytuł Kulinarnego Mistrza Ekonomika. Jest on już właściwie tradycją, podobnie jak tradycją jest, że ocenia ten konkurs znamienite jury. Tym razem byli to Szefowie Kuchni cenionych restauracji, członkowie Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej: Łukasz Grabowski - Sala Bankietowa Allegra w Gierczycach, Paweł Kras - Restauracja Pałac Goetz w Brzesku, Zbigniew Czesak - Gospoda Nad Rabą w Bochni, Mariusz Socha - Hotel Andels w Krakowie, Dariusz Burda Hotel Kossak w Krakowie oraz Jan Filipczyk Hotel Kopieniec Fizjo-Med & SPA w  Murzasichle.

Jako, że Mistrz może być tylko jeden, tegoroczne jury przyznało ten tytuł dla  Anny Przytuły - uczennicy klasy drugiej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomiczncych, która wykonała i zaprezentowała „Makaron ze szpinakiem i orzechami”.

Patronat Honorowy nad konkursem objął Starosta Bocheński Adam Korta a jego sponsorami byli: Restauracja „Gospoda nad Rabą”, Zakładu Przetwórstwa Mięsnego H. Kołdras z Proszówek , a także Pan Jacek Tworzydło – właściciel Firmy produkującej makarony „Elmak” z Nowego Wiśnicza. Zwieńczeniem tego pełnego wrażeń dnia były pamiątkowe zdjęcia uczestników konkursu i wszystkich zaproszonych gości z osobą pierwszoplanową - Panią Katarzyna Bosacką, której wizytę szkoła będzie długo pamiętać.

W Zespole Szkół nr 3 w Bochni w ramach cyklu „ Kulinarni Goście Ekonomika” gościli już Pani Ewa Wachowicz, Pan Robert Makłowicz, Pan Karol Okrasa i Katarzyna Bosacka. Kto będzie gościem za rok ? To jak zwykle niespodzianka, ale już na to spotkanie serdecznie zapraszamy.

 

sk