Ptasia grypa – przypomnienie obowiązującej profilaktyki
09.05.2023W ramach podejmowanych działań, gospodarze powinni :
- unikać pojenia drobiu wodą pochodzącą ze zbiorników, do których mają dostęp dzikie ptaki,
-unikać wnoszenia na teren gospodarstwa, zwłok dzikich ptaków lub tusz ptaków łownych,
-ograniczyć kontakt z dzikimi ptakami, zwłaszcza w sposób wykluczający jego dostęp do zbiorników wodnych, do których dostęp mają dzikie ptaki,
- zgłosić do lekarza weterynarii miejsca, gdzie jest utrzymywany drób lub inne taki, z wyłączeniem ptaków utrzymywanych stale w pomieszczeniach inwentarskich,
- utrzymywać drobiu, z wyłączeniem kaczek i gęsi, w izolacji od dzikich ptaków,
- przechowywać jedzenie dla ptaków w sposób zabezpieczający przed kontaktem z gryzoniami i dzikimi ptakami oraz ich odchodami,
- zlokalizować gniazda dla drobiu wewnątrz budynków
- regularnie dokonywać przeglądu budynków inwentarskich (siatki w oknach i otworach, zabezpieczenie kominów wentylacyjnych) i eliminować wszelkie możliwe do usunięcia nieszczelności,
- powstrzymać się od dokarmiania dzikiego ptactwa na terenie gospodarstw (karmniki),
- przestrzegać stosowania odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego, przeznaczonych do użytku wyłącznie w danym budynku,
- przestrzegać zasad higieny osobistej, w tym mycie rąk przed wejściem do budynków inwentarskich,
- czyścić i odkażać sprzęt i narzędzia używane do obsługi drobiu przed każdym ich użyciem,
- dokonywać codziennego przeglądu stad drobiu wraz z prowadzeniem dokumentacji zawierającej w szczególności informacje na temat liczby padłych ptaków, spadku pobierania paszy lub nieśności,
- powiadomić o wystąpieniu u drobiu następujących objawów klinicznych: zwiększonej śmiertelności, znaczącego spadku pobierania paszy i wody, objawów nerwowych takich jak: drgawki, skręty szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów, duszności, sinicy i wybroczyn, biegunki, nagłego spadku nieśności.
Ponadto, w przypadku gdy do gospodarstwa mają dostęp osoby polujące na dzikie ptactwo, należy je uświadomić, aby wszelka obróbka upolowanych zwierząt miała miejsce w bezpiecznej odległości od zabudowań hodowlanych, a wszelki sprzęt i odzież zostały poddane właściwym zabiegom higienicznym. Osoby takie powinny powstrzymać się od wykonywania czynności związanych z obsługą drobiu, co najmniej 72 godziny od uczestnictwa w polowaniu na ptaki łowne.
Jak pokazują doświadczenia zebrane w trakcie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków, najlepszą i jednocześnie najtańszą w wymiarze globalnym, metodą zabezpieczenia gospodarstw jest właściwa prewencja poprzez stosowanie odpowiednich środków bioasekuracyjnych.
[sk]