Produkt tradycyjny
Chociaż proste w wykonaniu urzekają smakiem, pokazują naszą tradycję, są częścią codzienności, smakiem naszego powiatu. Stwarzają możliwość kontaktu z bogatym i różnorodnym dorobkiem kultury ludowej, lokalnymi zwyczajami i obrzędami.
Nieziemski smak kuchni regionalnej można spróbować na licznych w naszym regionie biesiadach, festynach i imprezach kulturalnych na które serdecznie zapraszamy!
W gronie przysmaków znajdujących się na liście produktów tradycyjnych uznanych za wyjątkowe dziedzictwo kulturowe Powiatu Bocheńskiego jak również produktów posiadających Znak Jakości LGD Dolina Raby Kogutek znajdziemy:
„Kasza pęcak z kapustą” przygotowywana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Siedlcu to potrawa z dawnej, wiejskiej kuchni. Produkt niedrogi, bo składający się z dwóch podstawowych składników: kaszy jęczmiennej – pęcaku i kapusty białej głowiastej, wzbogaconych przyprawami i okrasą. Dodawane do potrawy podgardle i słonina służą jako omasta, natomiast walory smakowe i aromat podkreślają cebula, czosnek, sól i pieprz. Tak jak wszystkie proste produkty dawnej kuchni, ma specyficzny smak. Jest to danie bardzo zdrowe i syte. Wykorzystane do jej przyrządzenia surowce są owocem pracy miejscowej ludności, ponieważ rejon ten od lat słynie z tradycji rolniczo-hodowlanych.
Ważnym wydarzenie na którym nie może zabraknąć miłośników dobrych smaków jest Biesiada Agroturystyczna w Siedlcu, która otrzymała tytuł Produktu Lokalnego w kategorii przedsięwzięć kulturalno-edukacyjnych. Biesiada odbywa się od 1998 roku, a jej tematem przewodnim jest "Rękodzieło i agroturystyka jako produkt lokalny i sposób łagodzenia życia na wsi". Corocznie w Biesiadzie biorą udział twórcy ludowi, rzemieślnicy, właściciele gospodarstw agroturystycznych, Koła Gospodyń Wiejskich, Zespoły Folklorystyczne prezentując przybyłym swą bogatą działalność. Podczas imprezy odbywa się również Konkurs na Najlepsze Potrawy połączony z degustacją.
Lipnicka lipina jest spożywana od dawna w rejonie Lipnicy Murowanej jako codzienny napój, który może zastąpić herbatę. Lipina jest parzona z suszonych kwiatów lipowych. Kwiaty te pozyskuje się od końca czerwca do połowy lipca. Lipnicka lipina posiada właściwości zdrowotne, głównie jako środek na przeziębienie, grypę, anginę, zapalenie gardła i krtani. Z dodatkiem naturalnego miodu to znakomity środek rozgrzewający i napotny. Może również służyć do inhalacji, które pomagają na kaszel, zapalenie oskrzeli i infekcję dróg oddechowych. Wywar stosowany jest również jako środek do okładów i płukania w różnego rodzaju stanach zapalnych.
Razowiec lipnicki to chleb z ekologicznej mąki razowej z pełnego przemiału, na tradycyjnym zakwasie chlebowym, co nadaje mu niepowtarzalny wygląd i smak. Jest nierozerwalnie związany z tradycjami rodzinnymi państwa Wnęków, u których wypiek pieczywa we własnym gospodarstwie sięga czasów przedwojennych. Receptura i przepis na razowiec lipnicki pochodzi z domu rodzinnego Andrzeja Wnęka. Chleb ten można zaleźć głównie w sklepach z żywnością ekologiczną na terenie Krakowa i Śląska. Jest to chleb niezwykle trwały, który przechowywany w odpowiednich warunkach może zachować świeżość nawet do miesiąca czasu.
Gałki Sadczane to tradycyjna potrawa przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Grobli została uznana za produkt, który spełnia wymagania związane z jakością i wyjątkowymi cechami wynikającymi ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Gałki, które mają już swoją 25 letnią tradycję, powstają przede wszystkim z ziemniaków, mąki, a do okraszania używa się omasty z słoniny. Większość produktów do wyrobu gałek pochodzi z gospodarstw z Gminy Drwinia.
260 rodzin pszczelich rozmieszczonych w ośmiu pasiekach na terenie Pogórza Wielickiego, Wiśnickiego i Beskidu Wyspowego obecnie liczy gospodarstwo pasieczne Beskidzka Barć z Tarnawy. Beskidzka Barć to efekt pracy i pasji z jaką prowadzone jest gospodarstwo, z którego pochodzą produkty wyłącznie z własnych pasiek. Dzięki czemu powstaje miód wielokwiatowy, mniszkowy, rzepakowy, akacjowy, spadziowy, nektarowo-spadziowy, lipowy, lipowo-spadziowy oraz pyłek kwiatowy.
Chleb żarnowy z Łomnej ma długą tradycję wypieku a od pokoleń był pieczony w gospodarstwach domowych. Do pieczenia używano mąki zmielonej na żarnach, a gdy gospodarstwo było zasobniejsze, doprawiano ziołami. Jeszcze przed wojną sława chleba z Łomnej dotarła do pobliskiego Nowego Wiśnicza, a w trakcie wojny chleb był wypiekany i przekazywany do obozu partyzantów. Dziś także cieszy się powodzeniem na lokalnym i regionalnym rynku, wyróżniany za domowy smak i autentyczność receptury. Chleb ma owalny kształt, ciemnozłocistą, dobrze wypieczoną skórkę, posypaną zgniecionymi ziarnami pszenicy.
Wiśnicki Makaron produkowany jest w oparciu o tradycyjną recepturę z najwyższej jakości mąki pszennej wymieszanej ze świeżo wybijanymi jajami , a ciasto przed krojeniem jest wałkowane. Jakość surowców oraz sposób produkcji sprawiają, że makaron posiada wyśmienity smak.
Kiełbasa i boczek z Muchówki to produkty wytwarzane w gospodarstwie na zasadach produkcji lokalnej, ograniczonej. Mięso do wyrobu wędlin pochodzi z własnego rodzinnego gospodarstwa rolnego. Tradycja wyrobów masarskich jest praktykowana od pokoleń, z wykorzystaniem rodzinnych i lokalnych receptur aby uzyskać prawdziwie wiejski smak.
Boczek duszony w piwie przygotowywany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Łazach to potrawa od lat przygotowywana przez gospodynie ze wsi Łazy. Boczek duszony w piwie to potrawa syta , smaczna, bazująca na własnych ekologicznych produktach i łatwa w przygotowaniu. Proces jej sporządzenia polega na zamarynowaniu boczku w przyprawach i ziołach z olejem rzepakowym, a następnie duszeniu potrawy. Swój swoisty, niepowtarzalny smak produkt zawdzięcza nie tylko aromatycznym ziołom, lecz także specjalnemu dodatkowi, jakim jest piwo. Według miejscowej tradycji jest to „browarna potrawa”, ponieważ jej nieodzownym składnikiem jest piwo jasne z pobliskiego browaru Okocim. Wykorzystywane jako zalewa do duszenia mięsa. Boczek duszony w piwie to potrawa mocno zakorzeniona w tutejszej kuchni i posiadająca wieloletnią tradycję.
Pierożki Babci Władzi bazują na tradycyjnych przepisach babci Władysławy Zdebskiej z Trzciany, a tajemnica smaku jest przekazywana z pokolenia na pokolenie i pilnie strzeżona, bo rzecz jest nie tylko w niuansach, ale również w niuansikach. Cechą charakterystyczną pierożków jest ręczna, tradycyjna metoda produkcji oraz surowce pochodzące, wyłącznie od lokalnych dostawców, rolników, masarzy i przetwórców, prowadzących uprawy czy hodowle metodami tradycyjnymi. Do sporządzania nadzienia wykorzystywane są m.in.: mięso, sery twarogowe, ziemniaki, cebula, szpinak, soczewica, truskawki, borówki, jabłka, brzoskwinie, wiśnie oraz śliwki - zarówno świeże, jak i wędzone.
Warto również wspomnieć o sokach z Kamionnej, pochodzących z gospodarstwa sadowniczego, w którym produkuje się ekologiczną żywność, przetwory z owoców, jak również możemy kupić tam owoce.
W Leszczynie, nazwanej małopolskim zagłębiem sadowniczym znajdziemy również smaczne jabłka, które otrzymały certyfikat i nagrodę Marszałka Województwa Małopolskiego w konkursie „Małopolski Produkt Turystyczny”.
Żegocińska trzęsionka na serwatce to potrawa, której recepturę przekazywały sobie kobiety z pokolenia na pokolenie. Od wielu lat wpisana jest na tradycyjną listę dań serwowanych w żegocińskich domach. Niepowtarzalny smak zapewniają naturalne składniki, pochodzące z gospodarstwa domowego (jajka, serwatka, chrzan, kiełbasa wiejska, śmietana).
Oprócz trzęsionki przygotowywanej przez Koło Gospodyń Wiejskich w Bytomsku nie możemy zapomnieć o żegocińskich rodzinnych firmach, trudniących się w produkcji lodów i miodów różnych gatunków, a także propolisu i pyłku pszczelego z własnych pasiek, zlokalizowanych w ekologicznych terenach Gminy Żegocina, Tradycyjnym Chlebie Wiejskim na zakwasie z pieca opalanego drewnem, czy ciasteczkach sklejanych i nadziewanych ręcznie, co zapewnia wyjątkowy smak. Kilka lat temu powstała wyjątkowa książka „Żegocińska książka kucharska” gromadząca ponad 170 przepisów, w której znalazły się przepisy przekazane przez trzy pokolenia mieszkańców. Od 3 lat w Żegocinie organizuje się Święto Chleba.
Na zakończenie musicie poznać smak soli bocheńskiej w jednej z bocheńskich restauracji serwowana jest Polędwica wołowa pieczona w soli, podana z konfiturą cebulową na zarumienionym jabłku z dodatkiem pieczonych ziemniaków
Kogutek zaprasza do doliny rzek Raby i Stradomki
SMACZNEGO!!!